Αρχική Σελίδα  |  Επιλογή Γλώσσας:   
Ανδρίτσαινα Εικόνες και Πληροφορίες

Η Ανδρίτσαινα, ιστορική μεσαιωνική κωμόπολη βρίσκεται στα όρια των Νομών Ηλείας και Αρκαδίας. Είναι κτισμένη σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά των βορειοδυτικών προσβάσεων του όρους Λυκαίου. Σε ύψος 750 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Κοντά στην Ανδρίτσαινα (14 χιλ), σε υψόμετρο 1.100 περίπου μέτρων, σε μια ποιητική  τοποθεσία  που λεγόταν Βάσσαι, βρίσκεται ο περίφημος  ναός του Επικούρειου Απόλλωνα της Φιγαλίας, που για αυτόν ο Κλεμανσώ είπε πως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να φύγει από τον κόσμο προτού τον ιδεί. Ο ναός εκτίσθη  επάνω σε παλαιότερο ιερό του Βασσίτα Απόλλωνος από τους Φιγαλείτες  για να ευχαριστήσουν το θεό που τους ήρθε επίκουρος (βοηθός).

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα
  Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα Το 420-400 π.Χ. κτίστηκε από τον Ικτίνο ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα
Μέσα στην Ανδρίτσαινα να και η Τρανή Βρύση. Πολύ παλαιά, όπως γράφει μια επιγραφή πάνω από τους τέσσερες κρουνούς της. Η Ανδρίτσαινα έχει και άλλες βρύσες: τα Σουληνάρια, το Κλειδάκι, το Δοξάρι, το Ρισβανί, την Κουκκούλα, το Καμίνι, του Κουτσαμπά.
Η Τρανή Βρύση Η Βρύση Σουληνάρια Η Βρύση Ρισβανί
Το 1724 στις 27 Αυγούστου,
κάτω από τον ιστορικό της Πλάτανο κτίζεται η Τρανή Βρύση, σήμα κατατεθέν της Ανδρίτσαινας (ιστορική επιγραφή)
Η Βρύση Σουληνάρια Η Βρύση Ρισβανί

Θα γυρίσετε και τις συνοικίες της: Το πανοχώρι, τα Σανηλέϊκα, τα Γύφτικα, τα Μουρμουρεϊκα, τη Λάκκα, για να ιδείτε τα καλντερίμια της και τα πέτρινα σπίτια της με τις ανθισμένες αυλές και τις γλάστρες στα μικρά καμαρωτά παράθυρά τους. Κάπου εκει μπορεί να σας προσφέρουν και βασιλικό. 

Εικόνες παλιών αρχοντικών Εικόνες παλιών αρχοντικών Εικόνες παλιών αρχοντικών
Εικόνες παλιών αρχοντικών

Και τις εκκλησιές να ιδείτε και τα ξωκκλήσια της. Τον Άγιο Θεράπο, τον Άγιο Θανάση που είναι παλαιός με τοιχογραφίες, που οι Τούρκοι φεύγοντας το 1821 τις εχάλασαν χαραζοντάς τες, με τα σπαθιά τους. Και την Αγιο-Βαρβάρα, κτισμένη κάπου εκει αριστερά στα σκλαλοπάτια που οδηγούν στο σχολείο. Ο ναός αυτός υπήρξε το λίκνο της Πανολυμπιακής εξεγέρσεως, γιατί σε αυτήν ευλογήθηκε η σημαία της επαναστάσεως (27 Μαρτίου 1821).

Τόσα ενδιαφέροντα έχει να σας δείξει η Ανδρίτσαινα.
Αλλά απαραιτήτως πρέπει να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη της, με τους χιλιάδες τόμους, που είναι κατά κύριο μέρος δωρεά του Αγαθόφρονος – Νικολοπούλου (1838) η οποία περιλαμβάνει σπανιότατες εκδόσεις καθώς και τη δωρητήριο επιστολή του, που ονειρευόταν να καταστήσει την Ανδρίτσαινα «Ακαδημία της Πελλοπονήσου».

Η Νικολοπούλειος Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας Το εσωτερικό της Νικολοπούλειου Βιβλιοθήκης Το εσωτερικό της Νικολοπούλειου Βιβλιοθήκης
Το 1838 ιδρύεται η Νικολοπούλειος Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας Το εσωτερικό της Νικολοπούλειου Βιβλιοθήκης Το εσωτερικό της Νικολοπούλειου Βιβλιοθήκης