Αρχική Σελίδα  |  Επιλογή Γλώσσας:   
Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Ανδρίτσαινας Δραστηριότητες

Εκτός από την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Ανδρίτσαινας έχει μεγάλη δράση όλα αυτά τα χρόνια και σε άλλα σημαντικά έργα όπως:

ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΝΤΟΠΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΛΝΕΡΙΜΙΩΝ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΤΟΜΩΝ
ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (1796)
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Πολλές είναι οι εκκλησιές, πολλά και τα εξωκλήσια που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη περιοχή της Ανδρίτσαινας. Πολλά από αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών σε μια προσπάθεια να γλιτώσει από την καταστροφή τα σημαντικότερα από αυτά τα Ιερά Κειμήλια, γιατί όλα εκτός από το πνευματικό πλούτο αποτελούν μέρος της ιστορίας της Ανδρίτσαινας, συγκέντρωσε πόρους από φίλους του Συλλόγου και από τους Ανδριτσάνους και ανέλαβε την συντήρηση των περισσοτέρων μέχρι σήμερα.

  • Επισκευή και ανακαίνιση του Βυζαντινού ναού του Αγίου Θεράποντα. Πλακόστρωση του προαυλίου του και κατασκευή πέτρινων σκαλοπατιών που οδηγούν στο λόφο που βρίσκεται ο ναός.

Ιστορικό του ναού Αγίου Θεράποντα:

Σύμφωνα με τη παράδοση η πρώτη εκκλησία της Ανδρίτσαινας είναι ο Άγιος Θεράπων ή Αγιοθαράπος όπως λένε οι ντόπιοι. Κτίστηκε πιθανόν από Κύπριους πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή γύρω στο 10ο αιώνα και έκτισαν στην καλύτερη τοποθεσία της Ανδρίτσαινας (γειτονιά Μουρμουρεϊκα) τον ναό. Το 1826 κάηκε από τον Ιμπραήμ αλλά αργότερα οι Ανδριτσάνοι τον έκτισαν στον ίδιο ρυθμό. Ο ρυθμός του είναι Σταυροειδής μετά τρούλου, τρίκλητος. Έχει μια κολώνα κορινθιακού ρυθμού σε κάθε κλήτος.

Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Θεράποντα Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Θεράποντα
Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Θεράποντα
  • Επισκευή και ανακαίνιση της σκεπής του ιστορικού μικρού ναού του Αγίου Αθανασίου. Ο ναός έχει σπουδαίες τοιχογραφίες τις οποίες χάραξαν οι Τούρκοι φεύγοντας από την περιοχή.

  • Απεντόμωση και συντήρηση εικόνων – τέμπλων στούς ναούς Αγίου Νικολάου (ενορία στο κέντρο της πόλης), Αγίας Βαρβάρας (ενορία στο Ανατολικό μέρος, δίπλα στα Σχολεία), Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (στο κατώτερο μέρος), Αγίας Μαρίνας (ενορία στον Δυτικό μέρος).

Ιστορικό ναού Αγίου Νικολάου:

Στη σημερινή του θέση υπήρχε από το 1700 σύμφωνα με την απογραφή του Γκριμάνι (1696-1700). Πριν όμως στη θέση αυτή υπήρχε Βυζαντινή Εκκλησία, τα «Εισόδια της Θεοτόκου» με σπουδαίες τοιχογραφίες.

Η αλλαγή πιθανόν έγινε πολύ παλαιότερα από τους Ανδριτσάνους που επειδή ταξίδευαν τακτικά για εμπορικούς λόγους αφιέρωσαν το ναό στη μνήμη του Αγίου των Θαλασσών. Η παράδοση αναφέρει πως Ανδριτσάνος έμπορος έφερε την εικόνα του Αγίου από την Κωνσταντινούπολη.

Το 1826, όταν ο Ιμπραήμ πυρπόλησε την Ανδρίτσαινα ο ναός κάηκε εξ΄ολοκλήρου και το 1873 κατεδαφίστηκε για να κτισθεί καινούργιος πάνω στα παλιά θεμέλια αλλά σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Το ναό σχεδίασε ο Ανδριτσάνος μηχανικός Μιλτιάδης Κανελλόπουλος. Οι τεχνίτες ήταν Ιταλοί. Τέκτων ήταν ο Κ. Κοπελέτος. Το τέμπλο τα ψαλτήρια, τα στασίδια και παλαιός ξύλινος γυναικωνίτης έγιναν από τον Ιταλό τεχνίτη Βενεβέτη. Τα καντήλια ήρθαν από την Τεργέστη όπως επίσης και η καμπάνα που όμως λόγω έλλειψης χρημάτων για κωδωνοστάσιο την κρέμασαν προσωρινά στον πλάτανο της εκκλησίας στη βόρεια πλευρά. (Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Ανδρίταινα του F. Boissonas)

Σήμερα ο ναός είναι τρισυπόστατος του Αγίου Νικολάου, των Εισοδίων της Θεοτόκου, και των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου κ΄Παύλου ή του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ η Αγία Τράπεζα παραμένει πάντα της Παναγίας όπως ακριβώς πρωτοκτίστηκε.

Παλιός επιτάφιος Αγίου Νικολάου Παλαιές πόρτες  Αγίου Νικολάου
Παλιός επιτάφιος Αγίου Νικολάου, στο Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας Παλαιές πόρτες Αγίου Νικολάου, στο Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας